Kalmar Pastorat, Kalmar domkyrkoförsamling

 

Kalmar pastorat har fem stadsförsamlingar med tillsammans närmare 22 000 medlemmar. Pastoratet har ca 90 anställda medarbetare med en väl fungerande förvaltning. Vi firar gudstjänst och bedriver församlingsverksamhet i våra församlingskyrkor där också många ideella medarbetare bidrar till det levande församlingslivet. Pastoratets begravningsverksamhet bedrivs på två vackra kyrkogårdar och ett modernt krematorium.

Kalmar pastorat söker

Kalmar domkyrka söker organist

Vi söker dig som vill vara en viktig del av den fortsatta utvecklingen av katedralens gudstjänst- och musikliv och som i din kyrkomusikaliska gärning har ett tydligt centrum i gudstjänstlivet.

Du är en lagspelare som har lätt att samordna och samarbeta både internt och externt, du är en god körledare och organist med förmåga och glöd att vilja lyfta psalmsång och den liturgiska musiken till nya höjder.

Du har en kyrkomusikerutbildning på A-nivå (1:e organist) och flera års erfarenhet som organist i Svenska kyrkan.

Rollen som organist i Kalmar domkyrka innebär även:
Att vara en viktig del av det fortsatta kyrkomusikaliska utvecklingsarbetet i Kalmar domkyrka och Kalmar pastorat. Du arbetar nära domkyrkans kantor och dina övriga kyrkomusikerkollegor i pastoratet. Ytterligare en organisttjänst kommer att utlysas under våren.
Att leda Domkyrkokören och studentkören Vox Beata (se klipp från årets Luciamorgon i SVT (länk) Luciamorgon SVT, Kalmar slott). 
Att planera och vara en del av domkyrkans konsertliv.

Kalmar domkyrka är en viktig del av stiftets närvaro i den östra delen av Växjö stift och brukar benämnas som Sveriges främsta barockkatedral.
Växjö stift är det enda stift som har två egentliga domkyrkor, d v s två domkyrkor som båda har varit biskopssäte under varaktig tid. Kalmar superidentia avskildes från Linköpings stift 1603 och upphöjdes till självständigt stift med egen biskop 1678. Kalmar domkyrka invigdes 1682 och har sedan dess spelat en betydande roll för kyrkolivet i Kalmar med omnejd. 1915 upphörde Kalmar stift för att bli en del av Växjö stift. Namnet Kalmar domkyrka fick dock behållas och fortfarande förvaras Kalmarstiftets biskopsinsignier i kyrkan vilka används då Växjöbiskopen tjänstgör i Kalmar domkyrka.

Kalmar domkyrka har tre orglar av mycket hög kvalitet. Bakom Sveriges högsta altaruppsats (18 meter) döljer sig altarorgeln som är under pågående renovering och beräknas kunna tas i bruk under augusti 2024. Läktarorgeln genomgick en större renovering för 10 år sedan av Tostareds Kyrkorgelfabrik och byggdes då om till 72 stämmor. Kororgeln byggdes 1998 av Sune Fondell, Ålems Orgelverkstad.

Musiklivet i Kalmar domkyrka har under flera hundra år varit mycket viktigt för stadens kultur- och musikliv. Arbetet med att låta domkyrkan få fortsätta att vara ett kyrkomusikaliskt nav i hela regionen är något som vi prioriterar och sätter värde på. En utmaning inför framtiden är att fortsätta strävan att skapa rum och utvecklingsmöjligheter för unga människor att växa i och få ta del av den rikedom som det kyrkomusikaliska livet rymmer.

Övrigt: Medlem i Svenska kyrkan.

Ansökan: Om du vill vara en del av Kalmar domkyrkas fortsatta utveckling är du varmt välkommen med din ansökan. Din ansökan med meritförteckning och övriga handlingar du vill åberopa sänder du in via länken nedan. Vid intervjutillfället kommer praktiska moment att tillämpas i form av provspelning och provdirigering.

Kontaktperson: Kyrkoherde Gustav Lundborg, 0480-421405

Välkommen med din ansökan!Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Kalmar
Län Kalmar län
Land Sverige
Referensnummer 2023/470
Kontakt
  • Gustav Lundborg, +46480421400
Publicerat 2023-12-14
Sista ansökningsdag 2024-02-12

Tillbaka till lediga jobb