Kyrkokansliet

Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans bistånds- och utvecklingsaktör. Genom effektivt humanitära, långsiktigt utvecklingsarbete och globalt påverkansarbete arbetar vi tillsammans med partner över hela världen för att rädda liv, förändra liv och förändra världen. Act Svenska kyrkan har cirka 100 anställda på huvudkontoret i Uppsala samt på olika ställen runt om i världen och har som en del av Svenska kyrkan en stark lokal förankring runt om i Sverige med tusentals engagerade i församlingar och stift. Globalt, framför allt i Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern finns utsända medarbetare och långsiktiga partnerskap med lokala kyrkor, civilsamhällesorganisationer och gräsrotsrörelser. Detta ger oss en unik möjlighet att nå människor i utsatta situationer människor som få andra når.

Svenska kyrkan är medlem i Action by Churches Together (ACT) som är en global allians för kyrkor och kyrkorelaterade organisationer med fler än 130 medlemmar i mer än 120 länder.

Läs gärna mer om Act Svenska kyrkan här

Vår verksamhet

Östra Afrika teamet har till uppdrag att förvalta och utveckla Act Svenska kyrkans regionala program i Östra Afrika. Teamet arbetar för regionen i olika roller och tar gemensamt ansvar för programverksamheten i till exempel Etiopien, Uganda, Sydsudan samt annan lokal och regional verksamhet i regionen. Det regionala programmet spänner över ett flertal av Act Svenska kyrkans tematiska områden, som genusrättvisa, rättvis fred, hållbar försörjning, teologi och utveckling samt demokratiskt utrymme. Som trosbaserad och rättighetsbaserad aktör ser vi också att vi har ett specifikt bidrag till dialogen mellan religiösa aktörer och andra civilsamhälles organisationer i Östra Afrika.

Verksamheten omfattar utvecklingssamarbete, humanitärt arbete och kyrkosamverkan med specifikt tematik på resiliens och fred- med särskild fokus på jämlikhet och demokratiskt deltagande. Klimaträttvisa och hållbar försörjning är också viktiga delar av programmet.

Teamet arbetar genom ett teambaserat arbetssätt och tar gemensamt ansvar för programverksamheten.

Om tjänsten

Vi söker nu en programhandläggare som kan handlägga insatser och arbeta med partnerdialog på heltid. Anställning är en särskild visstidsanställning motsvarande 100% från och med 1 augusti 2024 fram till 31 december 2024.

Som programhandläggare kommer du bland annat:

 • Vara en viktig del i teamets leverans enligt de regionala programmålen
 • Hantera avtalsefterlevnad, resultatuppfyllelse, ansvar och kvalité i planering, budgetering, uppföljning och rapportering och lärande (PMERL) av programmet
 • Vara en viktig del i att upprätthålla och utveckla programmet inför framtiden, i samarbete med det regionala teamet, samt med övrig personal på internationella avdelningen och kyrkokansliet.

Regelbundna resor ingår i normala fall i tjänsten med upp till 25 dagar per år. Tjänsten är placerad på Kyrkokansliet i Uppsala och arbetet sker i en öppen och flexibel kontorsmiljö.

Vi söker dig som har:

 • Akademisk examen inom humanitärt arbete eller motsvarande relevant utbildning.
 • Erfarenhet från humanitärt och/eller långsiktigt utvecklingssamarbete.
 • God erfarenhet av att arbeta i en komplex internationell kontext, och du känner dig bekväm med att föra dialog i ekumeniska sammanhang och med religiösa aktörer om känsliga frågor.
 • Kunskaper och färdigheter inom människorättsbaserat arbetssätt, genusanalys och andra metoder för utveckling, uppföljning och resultatrapportering.
 • Utmärkta kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av arbete med klimaträttvisa och hållbar försörjning.
 • Erfarenhet av resultatstyrd programverksamhet vilket bland annat innebär uppföljning av projekt och program i enlighet med PMER-rutin, visst budgetansvar, utveckling av program samt dialog med partners.
 • Erfarenhet av att ansökningar om institutionell finansiering till EU och ECHO.
 • Erfarenhet av arbete i Vips Online och med Act Svenska kyrkans PMER/L-verktyg.
 • Erfarenhet av vistelse i fält och partnerdialog.

Som person förutsätts du:

 • Vara noggrann och ansvarsfull, ha god administrativ förmåga och förmåga att leverera inom fastställda ramar och tidsplaner.
 • Vara resultat- och måldriven och drivs av att jobba mot högt uppsatta mål.
 • Ha god samarbetsförmåga, liksom att vara flexibel och lösningsorienterad, med förmåga att anpassa tempot när arbetsuppgifterna så föranleder.
 • Snabbt kunna orientera dig i och använda våra digitala arbetsverktyg.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. 


Vi förutsätter att du delar Svenska kyrkans värderingar som kännetecknas av varje människas lika värde, arbete för fred, försoning, rättvisa och hållbarhet. Läs mer om vår värdegrund här.

Vi erbjuder

Vi erbjuder en trivsam och modern arbetsplats i centrala Uppsala och ett sammanhang med många erfarna och kunniga kollegor. Kyrkokansliet som arbetsplats lägger stor vikt vid hälsa och balans mellan arbete och fritid. Vi har kollektivavtal, lokalt årsarbetstidavtal, flextid, friskvård med friskvårdstimme och friskvårdsbidrag samt lunchförmån.

Tjänsten är en särskild visstidsanställning på 100% med placeringsort Uppsala. Önskat tillträde 1 augusti 2024.

Vill du veta mer?

Närmare upplysningar om tjänsten lämnas av enhetschef Jennie Nordin, tel. 070-304 72 50.

Fackliga företrädare, Siri Troili Vision, Malin Andrén Akavia och Andreas Sandberg KyrkA.

Vill du jobba med oss?

Välkommen med din ansökan senast 3 juli 2024 via länken nedan. Intervjuer planeras till 22 och 23 juli 2024.

Vi har gjort vårt medieval för denna rekrytering och undanber oss därför erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annonsering.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2024-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 2024/321
Publicerat 2024-06-24
Sista ansökningsdag 2024-07-03

Tillbaka till lediga jobb