Umeå pastorat

Är du också övertygad om att hållbarhetsarbetet kräver handling, beteendeförändringar och värderingsförändringar? Har du förmågan att hitta nycklarna som gör att fler vill göra de förändringar som krävs för en hållbar framtid?

Svenska kyrkans färdplan för klimatet siktar mot tre övergripande effektmål med utgångspunkt i kyrkans uppdrag: klimatneutralitet 2030, att bidra till värderingsförändringar genom att lyfta existentiella och andliga aspekter av klimatkrisen samt verka för klimaträttvisa. Svenska kyrkan i Umeå har redan tagit flera steg i det det lokala hållbarhetsarbetet och tiden är nu inne för att växla upp. Därför söker vi en hållbarhetsstrateg som kommer ha en central roll i att Svenska kyrkan i Umeå gör sin del för att uppnå hållbarhetsmålen. 

 

Du får 

I denna nyinrättade tjänst får du stora möjligheter att bidra i en organisation som värderar hållbarhetsfrågorna högt, där målet är att hållbarhet ska genomsyra allt arbete i pastoratet och att kyrkan tydligt ska bidra till ett hållbart samhälle. Ditt arbete kommer till stor del gå ut på att vara en möjliggörare och utvecklare - som bidrar till att medarbetare i ökad utsträckning "gör hållbarhet" i sina sammanhang och verksamheter. En viktig uppgift blir att arbeta vägledande samt resonera kring och argumentera för hållbara alternativ när målkonflikter med andra intressen uppstår. Du får möjligheten att nyttja din kunskap inom ekoteologi samt lära och inspirera fler att göra mer för hållbarheten.  

Utöver att bidra till att Umeå pastorats anställda höjer nivån i hållbarhetsarbetet kommer ditt arbete även ske i samverkan med andra samhällsaktörer. Då tjänsten är ny hos oss kommer arbetet till viss del handla om att söka upp människor och organisationer som vi kan lära av, bidra till och samarbeta med. Du får möjligheten att bidra till att Umeå pastorat blir en tydlig röst i den lokala hållbarhetsdebatten. Dina närmsta kollegor kommer att vara pastoratets ledningsgrupp under ledning av kyrkoherden. Vi erbjuder individanpassad kompetensutveckling, generöst friskvårdsbidrag och har friskvård på arbetstid.   

 

Vi söker  

Dig med god ekoteologisk kompetens och förmåga att föra samtal om existentiella och andliga perspektiv på klimatkrisen. Du har förståelse för, och gärna erfarenhet av, hur värderingar och beteendeförändringar samspelar med varandra. Du står stadigt i kyrkans identitet och uppdrag, samtidigt som du är lyhörd och lär av de vi samverkar med. Du har goda relationella och kommunikativa förmågor, är lyhörd och har förmågan att inspirera, upptäcka och ta vara på medarbetares kompetenser. Vidare har du god förmåga att utbilda och leda möten. 

Dig med högskoleutbildning inom områden som teologi, ekologi, miljö, hållbarhet eller liknande, samt erfarenhet av att arbeta strategiskt med förändringsarbete, gärna inom hållbarhet. Du kommunicerar obehindrat på svenska i tal och skrift.

Meriterande

  • Kunskap ACT Svenska kyrkan
  • Erfarenhet av systematisk miljöledning, dokumentation och att ta fram relevanta analyser 
  • Erfarenhet av god samverkan med olika samhällsaktörer

 

Villkor

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde sker enligt överenskommelse. 

 

Här kan du läsa mer om färdplanen för klimatet: Vårt arbete för klimatet - Svenska kyrkan  

Här hittar du mer information om vårt lokala hållbarhetsarbete: En hållbar kyrka - Svenska kyrkan i Umeå

 

Svenska kyrkan i Umeå utgörs av sex församlingar som samverkar inom Umeå pastorat. I pastoratet finns också ett kansli med gemensam fastighets- och kyrkogårdsförvaltning, administration och bokning, HR-funktion samt kommunikationsenhet. Där finns också en gemensam Diakonicentral.

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2024/63
Kontakt
  • Christofer Sjödin, 090-2002684
Publicerat 2024-02-28
Sista ansökningsdag 2024-04-07

Tillbaka till lediga jobb