Skara stift

Skara stifts söker Hållbarhetsstrateg

Skara stift är en del av Svenska kyrkan. Stiftet har omkring 588 000 invånare och drygt 57 procent är medlemmar i Svenska kyrkan. Vid stiftskansliet i Skara finns cirka 50 medarbetare som på olika sätt stödjer kyrkans lokala arbete och ca 80 personer totalt i stiftsorganisationen. Kansliet har sex avdelningar, där Avdelningen för kyrkoliv arbetar främjande med att stötta de 40 pastoraten och församlingarna runt om i stiftet, internt på stiftskansliet men också med internationellt arbete. Avdelningens arbete innefattar mycket fokus på utbildning med sikte på långsiktig uthållighet och inom ramen för Svenska kyrkans etiska regler. Som anställd i Svenska kyrkan får du chans att göra verklig skillnad och bidra till en hållbar samhällsutveckling med människovärdet i centrum. Skara stift är ett av totalt 13 stift inom Svenska kyrkan och är också Sveriges äldsta stift. Här vävs historia och nutid samman i en stor och variationsrik verksamhet.

Arbetsbeskrivning
Brinner du för klimat, hållbarhet och omställning? Vill du vara med och bidra till en klimatneutral kyrka, stödja stiftet och församlingar/pastorat i deras arbete för att nå våra gemensamma klimatmål? Då kan jobbet som Hållbarhetsstrateg på Skara stift vara något för dig.

Svenska kyrkan arbetar med flera viktiga samhällsfrågor som rör bland annat mänskliga rättigheter och hållbarhet. I rollen som Hållbarhetsstrateg kommer du att vara en viktig del i arbetet för att uppnå det gemensamma målet: att bli en klimatneutral kyrka år 2030.

Du kommer att samarbeta med kollegor på stiftet för att stödja församlingarna och pastoraten i dessa frågor. I rollen ingår också att vara en i teamet kring ”Vägen vidare” som innebär stiftets visitationsmodell mot församlingar och pastorat.
I arbetet kommer du också att samverka med liknande roller nationellt inom Svenska kyrkan. Stor vikt kommer ligga på att samordna arbetet och integrera Färdplanen för klimatet i hela stiftsorganisationen, exempelvis genom klimatbokslut. För att uppnå detta krävs också samarbete med Svenska Kyrkans Unga och att alltid ta med barn och ungas perspektiv. Som Hållbarhetsstrateg kommer du också vara drivande de värderings- och beteendeförändringar som krävs. Därigenom har du utrymme att vidareutveckla metoder och initiativ i syfte att bli en klimatneutral och hållbar kyrka. (Läs mer Vårt arbete för klimatet - Svenska kyrkan )

Du utgår från Stiftets kontor i centrala Skara. Du kommer att stödja församlingar och pastorat i deras arbete genom en hel del möten, både fysiskt och digitalt. Deltagande kommer också behövas i andra träffar i exempelvis Stockholm och Uppsala.


Ansvarsområden
Exempel på arbetsuppgifter:

 • - Utveckla och driva klimat– och hållbarhetsarbetet inom Skara stift och dess församlingar/pastorat
 • - Samordna arbetet på stiftsorganisationen för att uppnå målen i Färdplanen för klimatet
 • - Stötta församlingar och pastorat i lokalt hållbarhetsarbete och arbete med Färdplanen för klimatet
 • - Delta i genomförande av kompetensutvecklingsprogram, utbildningar och nätverk som arrangeras av stiftsorganisationen
 • - Delta i nätverk, kontakt och samarbete med andra stift och nationell nivå

Arbetstider
Heltid, tillsvidare.
Tjänsten som har varit en projektanställning övergår nu till en tillsvidareanställning och omfattar 100% (heltid). 

Kvalifikationer
För att lyckas i arbetet tror vi att du har:

 • - Relevant akademisk utbildning inom området
 • - Strategisk förmåga och kan se helheten för de olika verksamheterna inom organisationen
 • - Förmågan att arbeta operativt och själv vara en del av ett genomförande
 • - God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • - Goda kunskaper i Officepaketet
 • - Körkort B

Som person är du driven och självgående och har ett gediget intresse för klimat och hållbarhet samt omställning. Då du kommer att ha många kontakter både internt och externt behöver du också tycka om att samarbeta med andra och vara bra på att kommunicera. Du är van vid att presentera och att tala inför grupp. Tjänsten kan passa dig som är i början av din karriär såväl som en person med mer erfarenhet inom området. Du kommer att företräda arbetsgivaren externt vilket förutsätter att du delar kyrkans värderingar och är en god ambassadör.

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid under förutsättning att erforderliga beslut fattas, vid Avdelningen för Kyrkoliv vid vårt tjänsteställe Skara stiftskansli mitt i centrala Skara.  Det finns möjlighet till distansarbete viss del av tjänsten utifrån överenskommelse.

Skara stift strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka, där våra medarbetares olikheter berikar och utvecklar verksamheten. Mer upplysningar om stiftsorganisationen och om tjänstens innehåll lämnas av Maria Classon, avdelningschef, e-post: maria.classon@svenskakyrkan.se
Frågor om rekryteringsprocessen besvaras av HR-specialist Elin Wikström 0511-262 39. Fackliga kontaktpersoner är Björn Carlstedt, Vision, 0511–285 30, och Akademiförbundet SSR rådgivning 08-617 44 00.

Alla erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp undanbedes. Vi tar enbart emot ansökningar digitalt via vårt rekryteringsprogram Varbi senast den 26 maj. Urval kan komma att ske löpande. Intervjuer är planerade att äga rum 30 maj och för de kandidater som går vidare i processen ett andra intervjutillfälle den 10 juni på eftermiddagen.

För mer information om Skara stift, se vår hemsida:

www.svenskakyrkan.se/skarastift

 Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 augusti eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt avtal
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Skara
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/168
Kontakt
 • Maria Classon, stiftsprost, +4651126218
 • Elin Wikström HR-specialist, +4651126239
Facklig företrädare
 • Björn Carlstedt, Vision, 0511–28530,
 • Josefin Johansson, SSR, 0708-274422
Publicerat 2024-04-04
Sista ansökningsdag 2024-05-26

Tillbaka till lediga jobb