Act Svenska kyrkan

Programsamordnare med placering i Östra Afrika teamet

Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans bistånds- och utvecklingsaktör. Genom effektivt humanitära, långsiktigt utvecklingsarbete och globalt påverkansarbete arbetar vi tillsammans med partner över hela världen för att rädda liv, förändra liv och förändra världen. Act Svenska kyrkan har cirka 100 anställda på huvudkontoret i Uppsala samt på olika ställen runt om i världen och har som en del av Svenska kyrkan en stark lokal förankring runt om i Sverige med tusentals engagerade i församlingar och stift. Globalt, framför allt i Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern finns utsända medarbetare och långsiktiga partnerskap med lokala kyrkor, civilsamhällesorganisationer och gräsrotsrörelser. Detta ger oss en unik möjlighet att nå människor i utsatta situationer människor som få andra når.

Svenska kyrkan är medlem i Action by Churches Together (ACT) som är en global allians för kyrkor och kyrkorelaterade organisationer med fler än 130 medlemmar i mer än 120 länder.

Läs gärna mer om Act Svenska kyrkan här

Östra Afrika teamet har till uppdrag att förvalta och utveckla Act Svenska kyrkans regionala program i Östra Afrika. Teamet arbetar för regionen i olika roller och tar gemensamt ansvar för programverksamheten i till exempel Etiopien, Uganda, Sydsudan samt annan lokal och regional verksamhet i regionen. Det regionala programmet spänner över ett flertal av Act Svenska kyrkans tematiska områden, som genusrättvisa, rättvis fred, hållbar försörjning, teologi och utveckling samt demokratiskt utrymme. Som trosbaserad och rättighetsbaserad aktör ser vi också att vi har ett specifikt bidrag till dialogen mellan religiösa aktörer och andra civilsamhälles organisationer i Östra Afrika.

Verksamheten omfattar utvecklingssamarbete, humanitärt arbete och kyrkosamverkan med specifikt tematik på resiliens och fred- med särskild fokus på jämlikhet och demokratiskt deltagande. Klimaträttvisa och hållbar försörjning är också viktiga delar av programmet.

Teamet arbetar genom ett teambaserat arbetssätt och tar gemensamt ansvar för programverksamheten.

Vi söker nu en programsamordnare som kan handlägga insatser och arbeta med partnerdialog på heltid. Anställning är ett vikariat motsvarande 100% från och med 1 juni 2024 fram till 31 mars 2025.

Som programsamordnare kommer du bland annat:

 • Vara en viktig del i teamets leverans enligt de regionala programmålen
 • Hantera avtalsefterlevnad, resultatuppfyllelse, ansvar och kvalité i planering, budgetering, uppföljning och rapportering och lärande (PMERL) av programmet
 • Vara en viktig del i att upprätthålla och utveckla programmet inför framtiden, i samarbete med det regionala teamet, samt med övrig personal på internationella avdelningen och kyrkokansliet.

Regelbundna resor ingår i normala fall i tjänsten med upp till 25 dagar per år. Tjänsten är placerad på Kyrkokansliet i Uppsala och arbetet sker i en öppen och flexibel kontorsmiljö.

Vi söker dig som har:

 • Akademisk examen inom relevant område.
 • Erfarenhet från humanitärt och/eller långsiktigt utvecklingssamarbete.
 • Dokumenterad erfarenhet av resultatstyrd programverksamhet vilket bland annat innebär uppföljning av projekt och program i enlighet med PMER-rutin, visst budgetansvar, utveckling av program samt dialog med partners.
 • God erfarenhet av att arbeta i en komplex internationell kontext, och du känner dig bekväm med att föra dialog i ekumeniska sammanhang och med religiösa aktörer om känsliga frågor.
 • Kunskaper och färdigheter inom människorättsbaserat arbetssätt, genusanalys och andra metoder för utveckling, uppföljning och resultatrapportering.
 • Utmärkta kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift.

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av arbete med klimaträttvisa och hållbar försörjning.
 • Erfarenhet av att ansökningar om institutionell finansiering till EU och ECHO.
 • Utbildning i NOHA eller liknande, med kunskaper i det humanitära ramverket, humanitära principerna och internationell humanitär rätt.
 • Erfarenhet av arbete i Vips Online och med Act Svenska kyrkans PMER/L-verktyg.
 • Erfarenhet av vistelse i fält och partnerdialog.

Som person förutsätts du:

 • Vara noggrann och ansvarsfull, ha god administrativ förmåga och förmåga att leverera inom fastställda ramar och tidsplaner
 • Besitta god analytisk och stilistisk förmåga
 • Ha god samarbetsförmåga, liksom att vara flexibel och lösningsorienterad, med förmåga att anpassa tempot när arbetsuppgifterna så föranleder
 • Snabbt kunna orienterar dig i och använda våra digitala arbetsverktyg

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Vi förutsätter att du delar Svenska kyrkans värderingar.

Vi erbjuder

Tjänsten är ett vikariat på 100% med placeringsort Uppsala. Tillträde 1 juni

Mer information

Närmare upplysningar om tjänsten lämnas av enhetschef Jennie Nordin, tel. 070-304 72 50. Fackliga företrädare, Malin Andrén Akavia och Andreas Sandberg KyrkA.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 18 februari 2024.

Vi har gjort vårt medieval för denna rekrytering och undanber oss därför erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annonsering.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2025-03-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20240601
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 2024/70
Publicerat 2024-02-02
Sista ansökningsdag 2024-02-18

Tillbaka till lediga jobb